Wat is het verschil tussen sportmassage en integratieve massage?
Integratieve massage is rustiger en richt zich op de mens als geheel, het lichamelijke en geestelijke aspect. Sportmassage is technischer en meer op spieren gericht. Dat wil niet zeggen dat de integratieve massage niets doet voor de spieren. De klassieke massage bevordert de bloedsomloop waardoor afvalstoffen beter worden verwijderd. Je spieren voelen na de massage weer meer soepel en ontspannen aan. Als je in het voorgesprek aangeeft klachten te hebben, besteed ik daar in mijn massage extra aandacht aan. Bijvoorbeeld bij pijn in de rug, zal ik relatief meer tijd besteden aan een stevige massage van de rug. Als je echt specifiek aan je klachten geholpen wilt worden beveel ik een specialist aan of voetreflextherapie. Voetreflextherapie is specifiek ontwikkeld voor verlichting van klachten.

Moet ik al mijn kleren uitdoen voor een massage?
Als jij je er niet prettig bij voelt om geheel bloot te zijn, houd dan gewoon iets aan. Tijdens de massage lig je grotendeels onder een doek en ik neem privacy zeer serieus. Echter het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt. Vanuit de full body massage bezien heeft het een zekere meerwaarde als het hele lichaam (behalve uiteraard de intieme delen) gemasseerd kan worden met massageolie. Denk bijvoorbeeld aan de bilspieren die de verbinding zijn tussen het boven en onderlichaam en daardoor veel spanning dragen. Bij een pure pulsing massage (deelmassage) kun je overigens sowieso altijd je kleding aanhouden.

NB: het is géén erotische massage, dus intieme delen worden niet aangeraakt.

Ik zou best gemasseerd willen worden, maar ik durf (nog) niet zo goed.
Ik kan me voorstellen dat mensen terughoudend zijn om zich door een (nog) onbekende te laten masseren. Bel of mail me als je twijfelt. We kunnen dan een telefonische afspraak maken voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kan je dan meer informatie geven over de massage en al je vragen beantwoorden.

Wordt voetreflextherapie vergoed door de zorgverzekeraar?
Nee, de voetreflextherapie bij Gouden Handen wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Vanwege deze reden houd ik een relatief laag tarief aan om de behandelingen toegankelijk te houden. De kwaliteit van de behandelingen is gewaarborgd door mijn ervaring, kennis en kunde op het gebied van voetreflextherapie en het menselijk lichaam. Ik heb een erkende opleiding gevolgd en daarnaast ben ik gediplomeerd in medische basiskennis. Zie ook de pagina over mij.

Kan ik met alle klachten terecht bij voetreflextherapie?
Ja. De voetreflextherapie kan zeer uiteenlopende klachten behandelen en (gedeeltelijk) herstellen. Van nekpijn tot darmproblemen tot migraine tot overgangsklachten, om maar enkele te noemen. Echter bij sommige chronische klachten en bij alle onomkeerbare (dus niet te genezen) aandoeningen kan het geen herstel brengen maar zal het wel (pijn)klachten kunnen verlichten en zo de kwaliteit van leven verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan reuma artritis, artrose, MS, bechterew.

Zijn er ook redenen dat ik niet bij voetreflextherapie terecht kan?
Ja. In het geval ondergenoemde aandoeningen (contra-indicaties) van toepassing zijn op jouw situatie kun je geen voetreflextherapie ondergaan. Er zijn dan namelijk risico’s op nadelige effecten óf deze aandoeningen dienen echt door de reguliere zorg te worden behandeld. In geval van twijfel neem dan even contact met mij op, dan kijken we of het wel of niet voor jou van toepassing is. Contra indicaties zijn: 1. hoge koorts, 2. trombose, 3. hartkwalen, 4. (besmettelijke) huidziekten, 5. kanker.

Ik heb kanker, kan ik dan geen voetreflextherapie ontvangen?
In overleg met de behandelend arts of specialist kunnen we bespreken wat wel en niet kan. Als de kanker ingekapseld is zijn er in principe mogelijkheden. Dit hangt af van het type klacht waarvoor je behandeld wilt worden en waar de kanker zich bevindt. Lymfedrainage op de voet kan je bijvoorbeeld helpen de bijwerkingen van een bestraling of chemokuur, zoals moeheid, te verminderen. De behandeling helpt je dan om weer meer energie te krijgen. Als de kanker uitgezaaid is pas ik geen voetreflextherapie toe, vanwege mogelijke nadelige effecten. Wel kan ik je ondersteunen met metamorfosemassages: deze bieden mentale steun en meer rust.

NB: momenteel bied ik geen voetreflextherapie omdat ik niet wekelijks beschikbaar ben en dit een voorwaarde is voor een effectieve behandeling.