Massages in de zorg

Voor bewoners:
Ik bied toegankelijke massages aan bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen en aan zelfstandig wonenden verbonden aan een zorginstelling. Volledige aandacht, aanraking en subtiel contact maken staan hierin centraal. Aandachtige aanraking geeft een gevoel van geborgenheid. Het is misschien wel de eerste levensbehoefte.
De massages kunnen worden ontvangen op de volgende manieren:

Korte massages aan meerdere bewoners*. Ik masseer (bijv. wekelijks) bewoners van de afdeling psychogeriatrie en somatiek in de woonkamer of hun eigen kamer. Het zijn laagdrempelige massages. Hun kleding kan aanblijven. Ik check rustig wie interesse heeft en kom naast hen zitten om hen zacht te masseren.
Verwendagen*
. Als de zorginstelling een verwendag organiseerd, ben ik aanwezig om korte massages te geven aan bewoners om hen zo een heerlijk verwenmoment te bezorgen.
Individuele massages
op verzoek van bewoners of hun familie. Het kan één van de 60-minuten zachte massages zijn, of een deelmassage van rug, nek en schouders met olie. Afhankelijk van de wensen masseer ik op mijn massagetafel die ik meebreng, in de (rol)stoel, of in bed in het geval iemand bedlegerig is.

Voor zorgpersoneel:
De zorg aan de bewoners bestaat dankzij de dagelijkse toewijding van het verzorgend personeel. Een werkgever kan mij inzetten om hen in het zonnetje te zetten. Hen te ondersteunen en verwennen met een massage. Mijn ervaring is dat er veel behoefte hieraan is. Zo kom ik bijvoorbeeld elke maand langs om één dag korte massages te geven. Of geef ik massages op een personeelsdag.

* Dit wordt doorgaans gefinancierd door de zorginstelling vanuit middelen uit Waardigheid en Trots. Indien gewenst schrijf ik een verslagje per persoon van de massages.